Snídaně do postele
Zdravé jablečné muffiny s drobenkou
INGREDIENCE
330 g celozrnné mouky pšeničné
3/4 hrnku třtinového cukru nebo 150 g javorového sirupu
3 jablka (klidně vetší) bez slupky, jádřince a nakrájená na menší kostičky
2 celá vejce
400 g kefíru
130 g másla
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 čajovou lžičku mleté skořice
Polovinu čajové lžičky sody na pečení
Polovinu čajové lžičky mořské soli
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu nebo namleté vanilky (nemusí být)
POSTUP
1) Troubu si předehřej na 200 stupňů a muffinovou formu vymaž nebo vylož košíčkami. Těsto ti vyjde na cca 19 muffínů (nízkých), které vidíš i na obrázku. Pokud použiješ vysoké košíčky, tak ti těsto vyjde na cca 12 muffínů.
Muffiny s jablky a kefírem2) V mezi-kroku si připrav drobenku: Oříšky a semínka krátce orestuj a poté smíchej, nejlépe růčo, se zbytkem surovin. Vzniklou hmotu dej odpočinout do lednice.
3) Ve tvé oblíbené míse (vezmi si větší mísu) smíchej sypké suroviny: celozrnnou mouku, kypřící prášek do pečiva, sodu do pečení, sůl a mletou skořici. V další míse (může být menší) smíchej tekuté suroviny: rozehřáté máslo, kefír, celá vejce, javorový sirup a pokud máš, tak ještě vanilkový extrakt. Všechny tekuté suroviny důkladně promíchej v hladký krém.
4) A teď hezky pomalu a opatrně! Krém z tekutých surovin pomaličku zamíchej do sypké směsi. Moc nemíchej, jen do doby než se ti vše propojí a pak dost míchání! Nakonec zapracuj na kostičky pokrájená jablíčka a ihned plň košíčky nebo vymazanou formu na muffiny.
5) Naplněné muffinové formy nakonec posyp drobenkou, která ti odpočívá v ledničce. Jablečné muffiny peč v troubě na 200 stupňů asi 30 minut. Muffiny v průběhu pečení zkontroluj špejlí, abys je neměla uprostřed syrové. Po dopečení vyndej plech, nech trošičku vychladnout a pak přendej muffiny na rošt, ať se ti zespodu nezapaří.